Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνο Καποδίστρια, τον Γενικό Διευθυντή της ΟΤΔ Αναπτυξιακής Ζακύνθου κ Νίκο Τσίπηρα την Μελετητή Δημοσίων Εργων κα Μαριλένα Φράγκου και τα στελέχη της ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ κα Γιόκαλα , Γιώργο Κατή και Καλλιόπη Κόντσα.
Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014 220 και κυρίως η πορεία της αίτησης για χρηματοδότηση του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Κερί Ζακύνθου με προυπολογισμό άνω των 6.000.000€
Η προηγούμενη αίτηση που υποβλήθηκε το 2021 απορρίφθηκε για συγκεκριμένους λόγους κυρίως τυπικούς και όχι τεχνικούς και παρουσία της μελετήτριας η υπηρεσία τόνισε τα προηγούμενα προβλήματα όσον αφορά την σκοπιμότητα του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΑΛΘ για να αφορά κυρίως τους αλιείς και όχι έναν ακόμη τουριστικό λιμένα.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 220 και κυρίως η πορεία των επενδύσεων αγροτικής ανάπτυξης στη Ζάκυνθο μέσω του LEADER.
Στην τεχνική σύσκεψη που ακολούθησε, συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης των προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και 2021-2022. Ιδιαίτερα τονίσθηκε η έμφαση που δίνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για τους Νέους Αγρότες, τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Βιολογική Γεωργία.
Προωθούνται δράσεις και έργα τα οποία σκοπεύουν να διασώσουν και αναδείξουν ορισμένα τοπικά αγροτικά προϊόντα (ποικιλίες), τα οποία εντοπίζονται μόνο στο χώρο της Ζακύνθου, αποτελούν αυτόχθονα είδη και παρουσιάζουν γαστρονομικό ενδιαφέρον λόγω των ιδιαιτέρων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν.
Τα είδη που αποτελούν αντικείμενο της παρέμβασης είναι το Νεροκρέμμυδο Ζακύνθου, πεπόνι Ζακύνθου.
Τα είδη αυτά καλλιεργούνται στην Ζάκυνθο σε μικρές εκτάσεις, καταναλώνονται στην τοπική αγορά αλλά προωθούνται στην Αθήνα. Αποτελούν ιστορικές καλλιέργειες και συσχετίζονται άμεσα με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και την ταυτότητα του αγροτικού χώρου της περιφέρειας. Κρίνεται επομένως σκόπιμο, ανεξάρτητα από τη βιωσιμότητα τους, να
αναληφθούν ορισμένες προσπάθειες διάσωσης και ανάδειξης των προϊόντων αυτών.
Η Ζάκυνθοw όπως και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μπορεί να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού, στρέφεται όμως και προς τον αγροτικό τομέα αφού είναι ένα από πλούσιο σε δυνατότητες υδατικό διαμέρισμα της χώρας. Ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα από τον κ Υπουργό, γιατί η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού ΥΠΑΑΤ.
Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ