spot_img
HomeΔίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ Τίτλος «Οι κόσμοι της μαύρης σταφίδας»...

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ Τίτλος «Οι κόσμοι της μαύρης σταφίδας» | 2ο συνέδριο για την μαύρη σταφίδα Ημερομηνίες 18-20 Οκτωβρίου 2024

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη υλοποίηση του Συνεδρίου στη Ζάκυνθο.

Σε συνέχεια του 1ου συνεδρίου για την μαύρη σταφίδα, που υλοποιήθηκε το 2021 στο Αίγιο σε σχεδιασμό και συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πριμαρόλια, στο 2ο συνέδριο για την μαύρη σταφίδα θα αναδειχθούν πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της μαύρης σταφίδας στα Ιόνια νησιά, αλλά θα γίνει και σύνδεση με το σήμερα, με τις σύγχρονες προοπτικές και το μέλλον του προϊόντος και την τουριστική/πολιτιστική του διάσταση.
Περιγραφή συνεδρίου
Προβληματική γύρω από τον ρόλο της σταφίδας στα Ιόνια νησιά και σύνδεση με το σήμερα
Η σταφιδοκαλλιέργεια και το εμπόριο σταφίδας στα Ιόνια νησιά αναπτύχθηκε κυρίως στα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, και λιγότερο της Ιθάκης, κυρίως κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Οι προσπάθειες των Άγγλων να διεισδύσουν στην αγορά της σταφίδας και να επιβάλλουν τελικά το αγγλικό μονοπώλιο στην περιοχή, η ανώτερη ποιότητα της σταφίδας της Ζακύνθου, η εμμονή των Ενετών στην υπερβολική δασμολόγηση, η προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου που οδήγησε στην αφόρητη τοκογλυφία και οι κοινωνικές πάλεις και εξεγέρσεις είναι μερικά από τα θέματα που θα φωτιστούν στο συνέδριο.
Η ιστορική έρευνα θα συνδεθεί και με τη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική διάσταση της μαύρης σταφίδας, ως αγροδιατροφικού προϊόντος που σχετίζεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Θεματικές ενότητες
Συνεδρία Α΄ | «Κορινθιακή σταφίδα: Από τα Ιόνια νησιά στην παγκόσμια αγορά».
Συνεδρία Β’ | «Ο ρόλος της σταφίδας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Συνεδρία Γ’ | «Μαύρη σταφίδα και πολιτιστική κληρονομιά»
Συνεδρία Δ΄ | «Μαύρη σταφίδα: Από το χθες στο σήμερα – προοπτικές και μέλλον».
Πέραν του ιστορικού/οικονομικού ενδιαφέροντος και αναζητήσεων του συνεδρίου στις Συνεδρίες Α’, Β’ και Γ’, στην Συνεδρία Δ’ θα συζητηθεί ένα νέο συνολικό branding της μαύρης σταφίδας με ενσωμάτωση στοιχείων της ιστορίας, του πολιτισμού, της διατροφικής αξίας (ως super food) και της υγείας.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της συνεργασίας του «Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου» με το Παν. Θεσσαλίας για την μελέτη και ανάδειξη της διατροφικής αξίας και του ισχυρισμού υγείας τοπικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η μαύρη σταφίδα.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments